Zoetstoffen in een koolhydraatarm dieet

 

Ik krijg regelmatig de vraag welke zoetstof het beste past in een koolhydraatarm dieet. Sommige zoetstoffen kunnen namelijk je bloedsuikerspiegel verhogen, en dat wil je juist voorkomen als je een koolhydraatarm dieet volgt. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam insuline aanmaakt ,wat kan leiden tot het aanzetten van vet, en daarmee het afvalproces kan tegenhouden.

In deze blog heb ik een overzicht gemaakt met de meest voorkomende zoetstoffen, en het effect daarvan op je bloedsuikerspiegel. En ook niet onbelangrijk; of je buikklachten kan krijgen bij bepaalde zoetstoffen. Overmatig gebruik van bepaalde zoetstoffen kunnen een laxerende werking hebben, en veroorzaken buikkrampen en darmgassen.

 

 

ZOETSTOFFEN DIE JE BLOEDSUIKERS VERHOGEN:

TAFELSUIKER (andere benamingen zijn kristalsuiker, bietsuiker of rietsuiker):  De bloedsuikers stijgen direct. Van tafelsuiker krijg je geen buikklachten.

XYLITOL: De bloedsuikers stijgen direct. Van xylitol krijg je milde tot flinke buikklachten.

MALTITOL: De bloedsuikers stijgen direct. Van maltitol krijg je flinke buikklachten.

 

ZOETSTOFFEN DIE JE BLOEDSUIKERS NIET TOT NAUWELIJKS VERHOGEN:

-STEVIA: De bloedsuikers stijgen heel licht tot geen. Het gebruik van stevia geven geen buikklachten.

-SUCRALOSE: De bloedsuikers stijgen niet, en heeft geen effect op je bloedsuikerspiegel. Sucralose kunnen lichte buikklachten geven.

-ALLULOSE: De bloedsuikers stijgen niet. Van allulose krijg je geen buikklachten.

-SORBITOL: De bloedsuikers stijgen licht tot geen. Van sorbitol krijg je lichte buikklachten.

-ASPARTAAM: De bloedsuikers stijgen niet. Van Aspartaam krijg je lichte buikklachten.

-SACHARINE: De bloedsuikers stijgen niet. Van sacherine krijg je geen buikklachten.

-ERYTHRITOL: De bloedsuikers stijgen niet. Van erythritol krijg je geen buikklachten.

 

Mijn conclusie en advies:

Xylitol en maltitol raad ik af tijdens een koolhydraatarm dieet, ze verhogen namelijk enorm je bloedsuikers. Daarnaast geven deze 2 zoetstoffen ontzettend veel buikklachten. Xylitol en maltitol komen veel voor in ”afslank/maaltijdrepen”.

Ook raad ik aspartaam en sucralose af, beide zijn bij overmatig gebruik ongezond voor het lichaam. Er zijn in verschillende onderzoeken aangetoond dat aspartaam kan leiden tot allerlei lichamelijke ongemakken zoals migraine, oorsuizen, schildklierproblemen etc.  Aspartaam (veel gebruikt in light-producten) geven soms ook letterlijk een nasmaak. Aspartaam wordt vaak gecombineerd met andere zoetstoffen zoals acesulfaam-K en sucralose om elkaars zoetkracht te versterken.

Stevia, sacherine, allulose en erythritol zorgen ervoor dat je bloedsuikers niet gaan stijgen, ook krijg je er geen buikklachten door. Stevia is een prima zoetstof alleen heeft het van zichzelf een wat bittere nasmaak, dit is vaak niet lekker in baksels.

Erythritol is de meest toegankelijke zoetstof, die je veilig kunt gebruiken in een koolhydraatarm/keto dieet. Het geeft geen buikklachten, en zorgt ervoor dat je bloedsuikers niet stijgen.

 

De favoriete suikervervangers van Club Slank:

Ik gebruik in al mijn recepten zoetstoffen op basis van Erythritol.  Mijn favoriet is Sukrin. Sukrin smaakt iets minder zoet dan gewone suiker en geeft geen nasmaak. Je kunt er goed mee bakken omdat de smaak niet bitter wordt. Ook heeft het dezelfde structuur als geraffineerde suiker.

 

Sukrin is daarnaast geschikt voor diabetici. Sukrin wordt namelijk opgenomen in de dunne darm waardoor het onveranderd weer wordt uitgescheiden. Sukrin en diabetes gaan goed samen omdat het geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel, in tegenstelling tot suiker. Dit maakt de suikervervanger zeer geschikt voor diabetespatiënten.

Sukrin is o.a verkrijgbaar bij sukrin.nl

 

Dit artikel is niet gesponsord.

 

 

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *