Oranje Bossche bollen

Hoe leuk (en vooral erg lekker) is het om deze oranje Bossche bollen te maken met Koningsdag of met het EK!? Een keer wat anders dan de traditionele tompouce.

De oranje Bossche bollen zijn makkelijk te maken, en passen perfect in een koolhydraatarm dieet vanwege de suikervervangers en chocolade met minder suiker/koolhydraten! Ik gebruik voor dit recept verschillende producten van Steviala omdat dit het lekkerste resultaat geeft (zonder rare nasmaak).

 

INGREDIËNTEN (4 STUKS):

Voor de ‘soesen’:

  • 2 eiwitten (van M/L eieren) op kamertemperatuur
  • 0,5 el erythritol
  • 0,5 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel bakpoeder
  • klein snufje zout

Vulling:

  • 500 ml ongeklopte slagroom
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2,5 eetlepel erythritol

Topping:

BENODIGDHEDEN:

  • Grote kom
  • Steelpannetje
  • Handmixer
  • Oven
  • Optioneel; spuitzak met spuitmondje

BEREIDING:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Klop de eiwitten stijf (met een handmixer) . Zorg er eerst voor dat de kom en gardes die je gaat gebruiken vetvrij zijn. Maak het eventueel vetvrij door een paar druppels citroensap met een stukje keukenrol de kom te ontvetten. Doe de eiwitten in een kom, en voeg een snufje zout toe en begin met kloppen. Zodra het mengsel schuimig begint te worden voeg je de erythritol en de vanille extract en bakpoeder toe. Klop de eiwitten totdat ze niet meer doorzichtig zijn en stijve pieken geeft.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier, en maak vervolgens 4 gelijke bollen van het stijfgeklopte eiwit.
  • Bak de bollen voor 17 á 20 minuten in de oven. Het kan zijn dat de bollen inzakken, maar zodra je ze gaat vullen met slagroom komt het helemaal goed! (dan worden ze weer bol)
  • Haal de bollen uit de oven, en laat ze volledig afkoelen.
  • Klopt ondertussen de slagroom met erythritol en vanille extract stevig met een handmixer. Schep de slagroom in een spuitzak.
  • Maak nu in elke bol aan de onderkant een klein gaatje. Spuit de slagroom nu in de bollen totdat de bollen goed gevuld zijn.
  • Smelt de witte chocolade (dit kan in de magnetron of au bain-marie).
  • Voeg vervolgens een paar druppels oranje kleurstof toe totdat je de gewenste kleur hebt.
  • Dip de bollen in de gesmolten chocolade.
  • Leg de Bossche bollen nu op een bordje (met eventueel een bakpapiertje eronder), en zet ze een uurtje in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden. Het lekkerste zijn ze wanneer je ze een paar uur in de koelkast zet, en ze daarna serveert
  • En wie nu zegt dat koolhydraatarm eten afzien is heeft het helemaal mis😉 Geniet ervan!

 

  • Aantal porties: 4 stuks
  • Aantal koolhydraten per stuk:  3,4 khd

Hoe bewaar je de Bossche bollen? Ze zijn 3 á 4 dagen houdbaar in de koelkast!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *