Cakedonuts met banketbakkersroom

Cakedonuts; de naam zegt het al. Cakejes in de vorm van donuts. Donuts zijn erg moeilijk koolhydraatarm te maken, en de meeste koolhydraatarme donut recepten die online worden aangeprezen zijn verreweg van de échte donuts, en vallen vaak erg tegen omdat de echte structuur en smaak van een donut eraan ontbreekt.

Verwacht dus van dit recept geen echte donut, maar deze versie is wel erg lekker vanwege de zachte cake, chocolade en banketbakkersroom. Je moet wel wat geduld hebben om banketbakkersroom te maken, omdat het eventjes in de koelkast moet staan voordat je het kunt serveren. Maar het is wel de moeite waard!

Ik gebruik voor dit recept verschillende producten van Steviala omdat dit het lekkerste resultaat geeft.

 

INGREDIËNTEN:

Banketbakkersroom:

Cakedonuts:

  • 125 gram zure room
  • 2 grote eieren op kamertemperatuur (maat L)
  • 65 gram erythritol Kristal sweet
  • 30 gram gesmolten roomboter
  • 1 theelepel vanille extract
  • 220 gram fijn amandelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout
  • 45 ml ongezoete amandelmelk

Topping:

 

BENODIGDHEDEN:

  • Grote kom
  • Steelpannetje
  • (Siliconen) donutvormpjes
  • Handmixer
  • Oven
  • Optioneel; spuitzak met spuitmondje

BEREIDING:

  •  We maken eerst de bakketbakkersroom. Doe de eidooiers en klop dit los.
  • Verwarm de slagroom in een steelpannetje. Zorg ervoor dat de slagroom niet kookt. Zodra je ziet dat de slagroom bijna gaat koken doe je het gas uit. Voeg de erythritol (kristal sweet) toe en roer totdat de erythritol helemaal is opgelost. Haal het steelpannetje van het vuur.
  • Doe de verwarmde slagroom beetje voor beetje bij de eidooiersmengsel en roer goed met de garde tot een egaal mengsel.
  • Het mengsel mag nu terug in het steelpannetje, en verwarm het op laag vuur. Blijf roeren totdat het mengsel begint in te dikken.
  • Voeg nu de roomboter en vanille extract toe en roer goed totdat de roomboter helemaal in het mengsel is opgenomen. Vervolgens voeg je de xanthaangom toe en roer opnieuw.  Laat het mengsel 1-2 minuten zachtjes op het vuur staan.
  • Giet de banketbakkersroom in een laag kommetje (koelt sneller af) en dek deze af met plasticfolie. Zorg ervoor dat het folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden. Laat de room eerst afkoelen op het aanrecht, en zet de kom daarna tot gebruik in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • We gaan nu de cakedonuts maken. Doe de eieren, zure room, gesmolten roomboter en vanille extract in een grote kom en mix dit met een handmixer tot een glad mengsel.
  • Voeg de amandelmeel, erythritol, bakpoeder en snufje zout toe en mix dit opnieuw met de handmixer door elkaar. Voeg als laatste de ongezoete amandelmelk toe, en meng dit opnieuw goed.
  • Vet de donutvormpjes in (als het een siliconenbakvorm is hoeft dit niet), en vul de vormpjes met het beslag bijna tot aan de rand vol.
  • De bakvorm mag voor 20 minuten in de oven.
  • Haal de bakvorm uit de oven en laat de cakedonuts afkoelen.
  • Zodra de cakedonuts helemaal zijn afgekoeld, snijd je de cakedonuts voorzichtig doormidden.
  • Smelt de chocolade au bain-marie, en dip de bovenkant van de cakedonuts in de gesmolten chocolade. Laat de cakedonuts met chocolade even 15 minuten stollen/hard worden.
  • Haal ondertussen de banketbakkersroom uit de koelkast en roer het mengsel even door elkaar.
  • Vul de spuitzak met de banketbakkersroom en maak mooie toefjes op de onderkant van de cakedonuts. Heb je geen spuitzak? Geen probleem, verdeel de banketbakkersroom met een lepel over de cakedonuts. Plaats nu de bovenkant van de cakedonuts op de onderkant, en voilà je cakedonuts zijn klaar en mogen eindelijk geproefd worden!

 

  • Aantal porties: 10 stuks
  • Aantal koolhydraten per stuk:  3,4 khd

Hoe bewaar je de cakedonuts?

De cakedonuts zijn het lekkerst als ze vers zijn, en direct worden opgegeten. Maar als je in je eentje bent kun je natuurlijk niet alle cakedonuts opeten (althans, kan wel maar is niet aan te raden haha). De cakedonuts zijn 3 dagen houdbaar in de koelkast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *