Moussaka

Moussaka is een heerlijk traditioneel recept uit Griekenland. Dit recept bestaat uit heerlijk gekruid gehakt met tomatensaus, aubergine en lekker veel kaas. Het laagje aardappelen heb ik weggelaten. Voor dit recept raad ik de biologische ricotta van Albert Heijn aan vanwege het laagste aantal koolhydraten. Het verschilt namelijk per bakje ricotta ( per merk en supermarkt) Je kan dus met een gerust hart genieten van dit heerlijke maaltje met weinig koolhydraten!

INGREDIËNTEN VOOR 2 PORTIES:

  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram rundergehakt
  • 200 gram biologische ricotta (van AH)
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • 1 aubergines
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 laurierblaadje
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1?2 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Een handje geraspte kaas (voor de bovenkant)
  • Olijfolie
  • Flinke snuf peper en zout

Benodigdheden: ovenschaal van ongeveer 18 cm

 

BEREIDING:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook in een koekenpan,en doe het laurierblaadje erbij.
  • Voeg het gehakt, de nootmuskaat,de oregano, de kaneel,en wat peper en zout toe en bak dit 3 minuten op middelhoog vuur, tot het gehakt bijna gaar is. Voeg de tomatenblokjes bij het gerulde gehakt en laat de saus op een laag vuurtje pruttelen.
  • Verwijder ondertussen de kroontjes van de aubergine. Snijd in de lengte in plakken van 1 cm. Dit kan je met een dunschiller doen, of een mandoline. Het kan uiteraard ook met een mesje, maar dan krijg je vaak dikkere plakken aubergine, en dat is minder lekker.
  • Verhit een beetje olijfolie in een (grill)pan en bak de aubergine in delen goudbruin. Dat duurt ongeveer 5 minuten per deel. Keer halverwege. Breng op smaak met wat peper en zout. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Meng de ricotta met de Parmezaanse kaas en een snufje zout, en zet even apart.
  • Haal het laurierblaadje uit de pan. Verdeel de plakken aubergine over de ovenschaal. Daarna verdeel je een laagje van de tomaten- gehaktsaus over de aubergine. Vervolgens leg je daarop weer plakjes aubergine. Verdeel daarover weer een laagje tomaten-gehaktsaus. Ga door totdat alles op is en eindig met het laatste beetje aubergine.
  • Doe nu het ricottamengsel over de aubergine, en verdeel dit gelijkmatig.
  • Bak de moussake in 20 minuten goudbruin.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *